نتایجی که گوگل به من نشان داده در اکثر مواقع نیازم را کاملاً برطرف کرده است. اما پشت این نتایج مفید و ارزشمند گوگل که هر جستجو را بر اساس موقعیت مکانی و محلی به من نشان میدهد چیست؟ بله! الگوریتم کبوتر گوگل.
اجازه دهید طور دیگری به قضیه نگاه کنیم. همانطور که میدانید سازوکار موتور جستجوی گوگل بر اساس محتواست. در واقع برای گوگل فرقی نمیکند که محتوای مورد نیاز شما متن، تصویر، صدا، ویدئو یا چیز دیگری باشد؛ در هر حال گوگل سعی میکند همیشه بهترین و مرتبطترین نتایج را به کاربر نشان دهد.
پیش از معرفی الگوریتم کبوتر جای خالی نوعی از محتوا احساس میشد و آن چیزی نبود جز موقعیت مکانی یا لوکیشن! اما برای اینکه گوگل بتواند از محتوای جدید خود (موقعیت مکانی) به درستی استفاده کند و بهترین نتایج را در اختیار کاربر قرار دهد، الگوریتمی ساخت و نام آن را کبوتر گذاشت.
اگر بار دیگر به عنوان این فصل نگاه کنید، متوجه میشوید که الگوریتم کبوتر گوگل در سئوی محلی یا لوکال سئو تأثیر زیادی دارد. در واقع معرفی کبوتر گوگل باعث شد که جستجوگران محلی رویه خود را تغییر دهند. اگر چیزی در مورد جستجوگر محلی و لوکال سئو نمیدانید، موضوع بعدی ما به این مقوله اختصاص دارد.
اگر به یاد داشته باشید، در گذشته یکی سری مجله با عنوان «پیک برتر» در خانهها پخش میشد. هدف اصلی این مجلهها این بود که شما را با تمام کسب و کارهای محلی و نزدیک به موقعیت شما آشنا کند.
مثلاً تمام رستورآنها، آموزشگاهها و سالنهای آرایشی نزدیک منزل شما، در این مجله به همراه اطلاعات تماس معرفی میشد. این کسبوکارهای محلی مصداق چیزی است که گوگل امروزه با استفاده از الگوریتم کبوتر در موتور جستجوی خود قرار داده است.
فرض کنید کاربری هستید که در منطقۀ تجریش تهران زندگی میکند. این کاربر با جستجوی عبارت «استخر در تجریش» انتظار دارد تنها استخرهایی از طرف گوگل به او پیشنهاد شوند که به منطقۀ تجریش نزدیکتر هستند.
این کاربر همان جستجوگر محلی یا لوکال سرچر است زیرا در عبارتی که جستجو کرده، منطقۀ «تجریش» را به عنوان محل یا موقعیت مشخص کرده است. در واقع عبارت جستجو شده به یک موقعیت مکانی اشاره دارد که حتی ممکن است از موقعیت فعلی کاربر فاصله داشته باشد.
در بسیاری موارد حتی کاربر موقعیت مکانی مورد نظر خود را در جستجو بیان نمیکند ولی عبارتی که جستجو کرده است به یک کسب و کار محلی اشاره دارد. بعنوان مثال کسی که عبارتی مانند “رستوران سنتی” را جستجو میکند از نظر گوگل به دنبال نزدیکترین و بهترین رستوران با این ویژگی در نتایج جستجو است و در عمل یک جستجوی محلی انجام داده است.
اما تا به حال هیچ وقت مکان و فاصله شما از عبارت مورد نظرتان یکی از معیارهای گوگل برای رتبه بندی نبوده است تا اینکه الگوریتم کبوتر معرفی شد! حالا یعنی چه؟
خواهشی که اول مقاله از شما کردم، یادتان است؟ شما وقتی عبارت "کافههای نزدیک من" را جست و جو کردید، گوگل یک سری پیشنهادات برای شما نمایش داد. حالا فرض کنید که همین عبارت را در شهر دیگری جست و جو کنید. آیا باز هم گوگل همین پیشنهاد ها را برای شما نمایش خواهد داد؟ قطعا نه! حالا کمی تخصصیتر بخواهم بگویم، الگوریتم کبوتر، الگوریتم جست و جوی شما را با الگوریتم وبسایتهای مرتبط تطابق میدهد و هر کدام که از لحاظ مکانی به شما نزدیکتر باشند را به ترتیب برای شما نشان میدهد.
برای نتیجه گیری این بخش، متخصصان به این نتیجه رسیدند که الگوریتم کبوتر برای کاربران مفیدتر از کسب و کارها بوده است. چرا؟ چون الگوریتم کبوتر برای نشان دادن نتایج مرتبط، شما را در مرکز یک دایره قرار میدهد و شعاعی برای این دایره تعیین میکند. اما مسئله این است که این دایره، چندان بزرگ نیست و بسیاری از کسب و کارهای نزدیک شما را شامل نمیشود (و این یعنی این کسب و کار ها تغییر منفی را تجربه میکنند) با اینکه شما به نتایج مرتبطتر و نزدیکتری میرسید (و این یعنی تغییر مثبت!).
هر الگوریتم تازهای که وارد دنیای جست و جو میشود، متاسفانه همیشه خبر خوب به همراه ندارد! چون همیشه کسب و کارها و وبسایتهایی هستند که به نوعی ضرر میکنند. مثلا زمانی که این الگوریتم برای اولین بار در آمریکا و بعدها در انگلستان و استرالیا اعمال شد، عبارات مربوط به شغل یابی تا حد 68 درصد کاهش پیدا کردند و علاوه بر آن، کسب و کارهای املاک آنلاین هم شاهد کاهش 63 درصدی شدند. این کار باعث شاکی شدن خیلی از کسب و کارها شده بود.
اما همیشه باید جنبه مثبت قضیه را هم دید! درست است که بعضی کسب و کارها از این قضیه ضرر کردند، اما همین الگوریتم باعث ایجاد و رشد انواع جدیدی از کسب و کارها هم شد. منظورم از این حرف دقیقا "دایرکتوری" یا همان directory است که با اسم وبسایت مرجع هم شناخته میشود.